Vielä eletään hyvä tovi talvea. Pakkanen paukkuu ja lunta tulee. Vaikka vielä kaukaiselta tuntuukin, niin tuleva kesä häämöttää ja ajankohtaiseksi nousee kasvien kasvatus. Kokeilisiko tänä vuonna kasvattaa kasvit siemenestä itse valmiiden taimien ostamisen sijasta. Siementen kylvö ei ole vaikeaa, mutta on asioita, joita on hyvä tietää, jotta kylvö ja kasvattaminen sujuu mutkattomammin. Kokosin muutamia asioita alkuun siitä, mitä tulisi tietää ennen kylvämisen aloittamista.

Siemensuunnitelman tekeminen
Tammikuussa alkaa siementen lajittelu eli hypistely, jossa levitän koko siemen katraani keittiön pöydälle. Miehelleni uskottelen tämän olevan erittäin tärkeä osa harrastusta, jossa kartoitan siemenvarastoni sekä teen kasvatussuunnitelman siitä, mitä tänä vuonna kasvatetaan. Pääosin tämä pitääkin paikkaansa, mutta kyllä tässä on ripaus sellaista kauden odotteluun liittyvää polttelua, malttamattomuutta ja hekumointia. Ehkä sellaista fiilistelyä ja haaveilua tulevasta kaudesta. Eikä tämä kaaos valitettavasti rajoitu yhteen päivään, vaan tätä kestää…
Siemensuunnitelmani sisältää nimensä mukaisesti suunnitelman siitä, mitä siemeniä aion tänä vuonna kylvää. Tarkastan siinä jo omaavani lajikkeet ja teen ostoslistan puuttuvista. Järjestelen siemenet myös kylvökuukauden mukaisesti, jolloin on helpompi katsoa kuukauden mukaan mikä on milloinkin kylvövuorossa.
Millainen paikka tarvitaan?
Kun olen tehnyt siemensuunnitelmaa ja pohtinut millaisia kasveja haluaisin kasvattaa, tulee tehdä vielä muutama asiaan ennakoiva valmistautuminen. Kasvit tarvitsevat jonkinlaisen paikan, jossa kasvavat. Ensinnäkin paikka, jossa siemenet itävät ja kasvavat esikasvatuksen ajan ja toiseksi lopullinen kasvupaikka. Moni kasvi on kiitollinen kasvaja ja viihtyy useanlaisissa olosuhteissa, mutta pohdi onko paikoilla tarjota kasville opitmaalinen lämpötila, valon määrä ja ilmankosteuspitoisuus. On kasveja jotka viihtyvät kasvatuslaatikossa, ruukuissa tai pienemmissä purkeissa tai vaikkapa parvekkeella laatikoissa. Sekä sitten on kasveja, jotka tarvitsevat kasvimaan tai kasvihuoneen. Pohdi sitä millaiset olosuhteet ja resurssit sinulla on tarjota ja miten nämä vaikuttavat vielä siemenvalintoihin.

Tuleeko esikasvattaa vai suorakylvää?
Mitä tarkoittaa esikasvatus ja suorakylvö? Esikasvatus eli siemenet kylvetään jo sisällä multaan ja esikasvatetut taimet istutetaan ulos vasta maan lämmettyä. Suorakylvö eli siemenet kylvetään suoraa ulos lopulliseen kasvupaikkaansa.
On hyvä huomioida, että jotkut siemenet tarvitsevat esikasvatusta ja toiset voidaan kylvää suoraan sulaan maahan. Toisaalta tulee huomioida Suomen olevan pitkä maa, joka vaikuttaa siihen tarvitseeko kasveja esikasvattaa. Etelässä kasvatuskausi alkaa aikaisemmin ja loppuu myöhemmin, kuin pohjoisessa Suomessa. Tällöin pohjoisemmassa esikasvatus voi olla tarpeen sellaisillekin kasveille, joita etelässä voidaan kylvää suoraan maahan. Huomioitavaa on, etteivät kaikki kasvit ehdi kasvaa esikasvatuksesta huolimatta mikäli kausi on lyhyt. Tämän vuoksi puutarhurin tulee arvioida tai testata, mikä oikeasti ehtii kasvaa, mikä tarvitsee esikasvatusta ja minkä kasvin siemenet kannattaa suosiolla jättää kaupan hyllylle. Kannustan kuitenkin jokaista testaamaan oman mieltymyksen mukaan asioita, yleensä siinä ei kovin paljoa häviä.
Olen itse saanut aloittelijana kommentin siitä, kuinka paprikani eivät tule ehtimään tehdä satoa näillä leveysasteilla. Olin tottakai harmissani, sillä paprikan taimeni olivat jo hyvässä kasvuvauhdissa. Päätin kuitenkin kokeilla miten niiden käy kasvihuoneessa ja kesän aikana saimme runsaasti satoa siemenestä asti kasvatetuista paprikoista. Pointtinani on, että joissain asioissa kannattaa olla päättäväinen, avoin ja innokas kokeilemaan. Se mikä ei onnistu itsellä, voi vaikkapa naapurilla onnistua. Silloin täytyy pohtia mitä voisi testata vielä onnistuakseen asiassa ja voisiko naapurilla olla vinkkejä, joiden avulla itsekkin onnistuisi.

Milloin siementen kylvö tehdään?
Optimaalinen kylvöajankohta on myös kiistelty aihe. Siinä missä toinen harmittelee olevansa myöhässä, toinen on vasta suunnittelemassa kylvöä. Olen kuullut myös, että toiset uskovat kuun vaiheisiin siementen kylvämisessä. Jotkut haluavat olla kylvössä ajoissa, toiset viivästyttävät sitä tarkoituksella lähemmäs kesää. Usein jokaisen toimintatavalle on perustelut ja hioutuneet käytönnöt. Kuten todettu niin hyvin useat seikat sekä mielipiteet vaikuttavat siihen, milloin siementen idättäminen kannattaisi aloittaa. Jottei sinun tarvitsisi samoja erheitä testata, tulen kirjoittamaan miten olen itse oppinut löytämään jokaiselle kasville optimaalisen ajan. Edelleen testailen useita asioita ja vinkkejä saa minulle antaa, jos sinä olet keksinyt jotain mitä minä en vielä ole ymmärtänyt.
Viimevuosina olen aloittanut pitämään päiväkirjaa, siitä milloin olisi optimaalisin aika aloittaa siementen kylvö. Haasteensa tähän ovat asettaneet hyvin vaihteleva ilmasto, moninaiset mielipiteitä jakavat ohjeet ja kasvin yksilöllinen istutusajankohta. Jokaisella siemenellä on oma aika, jolloin ne on optimaalisin kylvää. Yleensä siemenpussin takana on jonkinlaiset ohjeet kylvöajankohdasta. Tämä ei kuitenkaan aina kerro täysin oikeaa vastausta. Esimerkiksi ostamissani paprikan siemenissä kehoitetaan kylvämään siemenet vasta maaliskuussa. Se on kuitenkin jo minulle myöhäistä siinä vaiheessa ja ne eivät tule mitenkään ehtimään täällä pohjoisessa silloin.

Montako siementä kannattaa kylvää purkkiin?
Siementen lajittelurituaaliini kuuluu joka vuosi muistuttaa itselleni edellisen kauden pursuavista ikkunalaudoista sekä pienen talomme muuttumisesta viidakoksi. ”Tänä vuonna en varmasti laita niin montaa sorttia tai siementä itämään, kuin viimevuonna”. Ylitarjontaa on siis ollut. Pelkonani on ollut, ettei siemeniä idä tarpeeksi. Mitä jos osa kuoleekin kesken kauden. Tai entä jos niille sattuu tapaturma ja ne katkeavat. Vuosien varrella kasvimenetyksiä on kuitenkin ollut erittäin vähäisesti, jonka vuoksi yritän jälleen hillitä kylvövimmaani. Sillä keväällä loppu viimein olen ollut ongelmissa suuren taimimäärän kanssa, jonka vuoksi olen niitä jakanut kaikille, ketkä nyt vain on halunneet vastaanottaa.
Tänä vuonna tvistinä on vielä taaperoikäinen, joka tuo oman näkemyksensä kokonaisuuteen varmasti. Tämä toisaalta puoltaa kylvämään kuitenkin muutaman varasiemenen, jos sattuukin vahinkoja tulemaan ja purkkeja putoamaan, vähäinen määrä puolestaan olisi helpommin varjeltavissa. Toisaalta pikkutaimet ovat todella kestäviä. Tästä tarinana voisin kertoa, kuinka kerran äitini ollessa kasvivahtina tapahtui kasveille onnettomuus. Olin itse reissussa ja paprikan taimet olivat jo sirkkalehdillä. Äitini kävi hoitamassa taimia, jolloin ne tapaturmallisesi kippasivat lattialle. Uskomatonta kyllä, jokainen taimi selvisi tilanteen traagisuudesta huolimatta ja tuottivat kesän aikana erinomaisia paprikoita.
Miten siementen kylvämisessä onnistuu?
Kuten monessa asiassa, myöskään tässä ei vaikuta olevan yksiselitteistä vastausta. Toiset vannovat hyvään multaan tai tietynlaiseen idätystapaan. Toiset puolestaan kylvävät siemenet kuun vaiheen mukaan. Tapoja on siis monia ja ajattelenkin, että jokaisen tulee löytää itselleen se ominaisin tapa. Täytyy muistaa, että Suomi on suhteellisen pitkä maa jonka vuoksi meillä on monta kasvivyöhykettä. Kannustan keskustelemaan aiheesta muiden harrastajien kanssa ja tekemään innokkaasti kokeiluja, aina ei onnistu ja sitten vain pohditaan mitä tehdään ensikerralla toisin, jotta onnistuttaisiin.
Keijunmekon siementen kylvämisestä ja kasvupaikan valinnasta kerron lisää seuraavassa artikkelissa: Keijunmekon istutus, siemenkylvö ja kasvupaikka
Mistä saa tietoa puutarhaan liittyen?
Olen itse saanut tietoni perehtymällä aiheeseen somen kautta, sekä “vanhanaikaisesti” kirjoista. Jos olet Facebookissa, niin biologi-pariskunnan ylläpitämä ryhmä “Puutarhan parhaaksi” on osoittautunut erittäin asiantuntevaksi ryhmäksi. Myös kasvihuoneviljeijöille löytyy oma ryhmä, jossa jaetaan onnistumisia ja pohditaan mikä meni pieleen.
Kuitenkin suurimman tiedon olen saanut rohkealla kokeilemisella, jossa ajatuksena on oppia aina edellisestä kaudesta.
Comments
Yksi vastaus artikkeliin “Siementen kylvö- Mitä tulisi tietää ennen aloitusta?”
[…] Käy myös katsomassa mitä kaikkea tulisi ottaa alkuun huomioon esikasvatuksessa ja suorakylvössä: Siementen kylvö- Mitä tulisi tietää ennen aloitusta? […]